Drób jest popularnym rodzajem mięs, a jego popularność stale rośnie.
Głównie ze względu na walory smakowe, dobrą dostępność oraz odpowiednią cenę.
Z czasem wokół drobiu narosło wiele fałszywych i powszechnie kopiowanych przez media mitów.
Pojawiają się głosy, że mięso drobiowe jest niezdrowe lub może wpływać na gospodarkę hormonalną. Doniesienia te mogą budzić obawy ? szczególnie gdy mięso drobiowe serwujemy naszym pociechom. Jednak, informacje te w większości przypadków są mitami.
Na naszej stronie można znaleźć informacje na temat gatunków drobiu oraz dowiedzieć się jakie są warunki hodowli. Opierając się wyłącznie na faktach, chcemy udowodnić, że mięso drobiowe jest zdrowe i ze względu na walory odżywcze dobre dla każdego: małych dzieci, kobiet w ciąży oraz osób chorych.
Mięso z drobiu jest zdrowe, oraz smaczne, a ze względu na różnorodność oferowanych części udka, ćwiartki, szyjki może często pojawiać się na naszych stołach w postaci rozmaitych gotowych dań.
Jedną z kluczowych kwestii prawa żywnościowego w Unii Europejskiej jest koncepcja ,,od pola do stołu? . Jest to zasada wprowadzona w UE już w 2002 roku. W praktyce znaczy, że wszyscy uczestnicy włączeni w produkcję żywności są tak samo zaangażowani i jednocześnie tak samo odpowiedzialni za jej bezpieczeństwo. Koncepcja ?od pola do stołu" zawiera wiele norm, umożliwiających produkcje bezpiecznego mięsa drobiowego.
W serwisie znajdziecie Państwo smakowite przepisy na dania z mięsa zdrobiowego, można je odszukać w dziale Przepisy.
Przeczytaj fakty dotyczące mięsa drobiowego
na stronie
http://www.dobrydrob.pl/
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego