Główny i doniosły podział alkoholi, jest podziałem ze wskazaniem na sposób jego uzyskiwania. Rozróżnia się następujące alkohole: piwa, wina, wódki, cydry, miody pitne i różnorodnego rodzaju drinki. Piwo jest napojem alkoholowym o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu. Pozyskuje się go w procesie fermentacji zboża, najczęściej wykorzystuje się jęczmienia oraz pszenicy.
Wino jest trunkiem zdobywanym z fermentacji różnego typu owoców, na ogół są to: winogrona, wiśnia, truskawka i ich kompozycje, wino z owoców innych aniżeli winogrona może nazywać się winami owocowymi. Znamionuje się nieco wyższą zawartością alkoholu od piwa. Wódka to wysokoprocentowy spirytus rozcieńczony w wodzie, posiada przezroczystą, wodną barwę oraz neutralny smak. Zawartość alkoholu w wódce wynosi, co najmniej, 40% co jest około 10-krotnie znacznie więcej niż ma piwo - przetestuj wódka na wesele Ostrów Wielkopolski. Cydry to niskoprocentowe napitki pozyskiwane z przefermentowanych jabłek. Miód pitny to napój alkoholowy zdobywany z fermentacji miodu pszczelego, rozrzedzonego wodą. Drinki to mieszanki alkoholu z innymi szczegółami oraz aromatami.
Klan Whisky
ul. I. Daszyńskiego 22
63-500 Ostrzeszów
Tel. 698 198 264
biuro@klanwhisky.pl